ANTROPOSEN ÇAĞDAN BELGESEL HİKAYELER ortaklaşa editoryal fotoğraf çalışması
MAYIS 2021 – ARALIK 2022
15.09.2021
Özcan Yurdalan
Mayıs 2021
NEDEN YAPIYORUZ
Endüstri çağının başından beri gezegenimiz insan faaliyetleri nedeniyle 1,3 derece ısındı. Bu sıcaklık artışının önümüzdeki yıllarda 1,5 dereceye varması halinde olağandışı doğa olaylarının çoğalacağı belirtiliyor. Bir yanda yangınların diğer yanda sellerin sıklaşacağı, kuraklığın yayılacağı, denizlerin yükseleceği, ani sıcaklık artışları görüleceği, canlı ve cansız varlıklarıyla doğadaki tüm varlıkların hayat alanlarının hızla tahrip olacağı öngörülüyor.
Akdeniz havzası iklim değişikliğinden alabildiğine etkileniyor.
Bütün bunlar insan eliyle yaratıldı.
200 yıl gibi kısa bir sürede sınırsız büyüyen endüstriyel üretim, atmosfere salınan sera gazlarının doğal sınırları aşması, tahrip edilen su havzaları, ormanların yok edilmesi, biyolojik çeşitliliği azalttı.
Gezegenin doğal işleyişi bozuldu.
Sanayi devriminden bu yana kapitalist sistemin enerji ihtiyacını karşılamak için kömür ve petrol başta olma üzere fosil yakıtlara bağımlı bir “tüketim uygarlığı” kurduk. Piyasanın sınır tanımayan kar hırsı ile birlikte karar vericiler su havzalarını, tarım alanlarını, ormanları tahrip etti, iklimlerin olağan döngüsünü bozdu. Sınırsız büyümeyi hedefleyerek yüksek karbon salınımı yapan zengin ülkeler yoksul dünyanın sınırlı kaynaklarına el koydu, kültürel dokular ve miras tahrip oldu.
Bu nedenle:
İklim adaleti çağımızın temel taleplerinden biri.
Birleşmiş Milletler (BM) Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli IPCC 2013’ten beri 234 bilim insanının sürdürdüğü çalışmalarla hazırlanan raporu Ağustos 2021’de BM üyesi 195 ülkenin liderlerine sundu. Raporda “kırmızı alarm” uyarısı yapıldı ve sınırsız büyüme politikalarının dünyanın sınırlı kaynaklarıyla mümkün olamayacağı ifade edildi.
Sebep olduğumuz olumsuz etkileri doğa artık gideremiyor.
Dünyada ve ülkemizde iklim aktivistleri çok geç olmadan yöneticileri acil önlemler almaya çağırıyor. Çünkü Bilim insanları bu etkiler nedeniyle yerkürenin yeni bir jeolojik döneme girdiğini söylüyor.
İnsan tarafından yaratılmış bir jeolojik dönem:
Antroposen Çağ.
Biz de çağını anlamaya ve tanık olmaya çalışan fotoğrafçılar olarak “Antroposen Çağdan Belgesel Hikayeler” yapmaya çalışacağız.
Dünyada iklim sorunları konusunda uzun süredir çalışan pek çok fotoğrafçı var. Ülkemizde ise bu meseleyi ele alan az sayıda fotoğrafçının kapsamlı ve nitelikli çalışmalarını biliyoruz.
Amacımız bu çalışmaları çoğaltmak, hep birlikte dikkatimizi iklim değişikliğine çekmek. Çevremizde olup bitenlerin gözle görülür sonuçlarıyla birlikte nedenlerini de anlamaya
çalışmak için Antroposen Çağdan Belgesel Hikayeler ana başlığıyla bu kolektif editoryal fotoğraf çalışmasını yapıyoruz.
ÇALIŞMANIN İŞLEYİŞİ
Planladığımız bu çalışmada iklim krizinin coğrafyamızdaki neden ve sonuçlarını, olumlu ve olumsuz örnekleriyle birlikte, belgesel hikâye formatında ele alacağız. Çalışmayı paralel ilerleyen iki eksende geliştireceğiz.
Pandemi koşulları gereği sanal ortamda gerçekleşecek etkinlikleri koşulların değişmesi halinde reel ortamlara da taşıyabileceğiz.
- KURAMSAL PAYLAŞIMLAR
- “Belgesel Hikâye” metodolojisini iki oturumda ele alacağız. Bu oturumlarda ortak çalışma kriterlerini oluşturacağız.
- İklim krizine dair çalışmalar yapan kişi ve kurumlardan çok sayıda sunum izleyeceğiz ve kuramsal donanımımızı geliştireceğiz aynı zamanda Türkiye’den ve Dünya’dan alan bilgileri/haberleri edineceğiz.
- İklim konularını daha önce çalışan fotoğrafçıların sunumlarını ve deney paylaşımlarını izleyebileceğimiz oturumlar yapacağız.
- UYGULAMA
Kuramsal paylaşımlarla koşut ilerleyecek bu çalışmalarda öncelikle kanava hazırlayarak hikayelerimizi taslak halinde kâğıt üstünde oluşturacağız. Bu sayede konumuzun arka planları ve ayrıntıları hakkında araştırma ve düşünme fırsatı bulacağız.
Belgesel hikâye kanavaları Editoryal İşler Grubunda çalışacak arkadaşlarımızın öneri ve yorumlarıyla geliştirilecek.
Kanavaları birlikte hazırlayacağımız çalışma takvimi uyarınca fotoğraflayarak Eylül 2022 tarihinde sergi/sunum/sanal ortamda görünür hale getireceğiz.
ANTROPOSEN ÇAĞDAN BELGESEL HİKAYELER çalışma gruplarının tanımı
FOTOĞRAF GRUBU
Antroposen Çağdan Belgesel Hikayeler üretmek üzere çalışmaya katılan fotoğrafçılar bu grubu oluşturur.
Fotoğrafçılar hikayelerini kağıt üstünde tasarlayarak kanava haline getirirler. Kanavaları Editoryal İşler Grubundan gelen yorumlarla geliştir, ardından çekim aşamasına geçerler. Çalışmanın takvimine uygun olarak ürettikleri fotoğraflarını Editoryal İşler Grubuyla paylaşır, yapılan yorumları, eleştirileri ve önerileri değerlendirirler.
GRUP KATILIMCI SAYISI: 150 – 200 kişi
EDİTORYAL İŞLER GRUBU
Fotoğraf grubundaki her bir fotoğrafçının hikayesini oluşturma sürecinde kanavanın hazırlanması, olgunlaştırılması ve uygulamaya hazırlanmasını sağlar.
Kanavada yazılı olarak ifade edilmiş hikâyenin görsel dile aktarılması sürecini kolaylaştırır. Fotoğrafçılardan her ay düzenli olarak gelecek fotoğrafları değerlendirir, yorum ve önerilerini fotoğrafçıya ileterek belgesel hikâyenin olgunlaşmasını sağlar.
Editoryal İşler Grubundakiler aynı zamanda Fotoğraf Grubu’ndaymış gibi kendi belgesel hikayelerini oluşturmak için de çalışabilirler.
Editoryal işler grubundakiler tüm fotoğrafçıların hikayelerine yorum ve önerileriyle katılabilecekleri gibi daha az sayıda hikayeyle baştan sona ilgilenerek sürece dahil olabilirler.
GRUP KATILIMCI SAYISI: 10-15 kişi
LİTERATÜR TARAMA VE ÇEVİRİ GRUBU
İklim krizinin neden ve sonuçlarıyla birlikte çalışmanın bilimsel/kuramsal altyapısını desteklemek için literatür tarar, çevirilerini yapar, güncel gelişmeleri izler, dünyadan belgesel fotoğrafçıların çalışmalarına ulaşarak bütün katılımcıların yararlanmasını sağlar.
GRUP KATILIMCI SAYISI: …….
İKLİM KRİZİ DANIŞMA GRUBU
Antroposen Çağdan Belgesel Hikayeler çalışmasına katılanların iklim krizi, küresel ısınma, antroposen çağ ve yeryüzünün yeni görünümleri, olası iklim senaryoları, çözüm için seçenekler gibi konularda bilgilenmesi için paylaşımlarda bulunur. Çevrimiçi sunum ve söyleşi oturumları düzenler. Bu konularda çalışan biliminsanları, aktivistler ve kuruluşlardan oluşur.
KATILIMCI SAYISI: ……
MEDYA İLETİŞİM ETKİNLİK VE PROJE GELİŞTİRME GRUBU
Eylül 2022’de tamamlanmasını hedeflediğimiz Antroposen Çağdan Belgesel Hikayeler çalışmasının bütün olarak olgunlaşmasının ardından sanal ve konvansiyonel medyada görünür olması için çalışır.
Ürünlerin sunulacağı sergi ve projeksiyonların iklim konusunda çalışan diğer sanat disiplinlerinden ürünler ve sanatçılarla birlikte etkinlikler, festivaller, içinde yer alması için programlar yapar.
GRUP KATILIMCI SAYISI: ……………
ÇALIŞMA İÇİ İLETİŞİM VE SANAL MECRALAR GRUBU
Sanal ortamda başlayacak (pandemi koşulları elverirse bazı aşamalar yüz yüze de gerçekleşebilir) bu çalışmanın katılımcıları arasında metin ve fotoğraf iletişimini sağlamak üzere gerekli internet altyapısını hazırlar ve işletir.
GRUP KATILIMCI SAYISI: ……………
TEKNİK GELİŞTİRME VE FOTOĞRAF İŞLEME GRUBU
Fotoğraf grubundaki katılımcıların karşılaştıkları teknik sorunların çözümü için destek verir. Işık, renk kullanımı, keskinlik ve değişkenlerin doğru ayarları konusunda uyarılar yapar. Artistik düzeyin geliştirilmesi için değerlendirmelerde bulunur. Çalışmanın sonunda eserlerin görüntü düzenleme programlarıyla sergiye/sunuma/yayına hazırlanmasını organize eder.
GRUP KATILIMCI SAYISI: …
ANTROPOSEN ÇAĞDAN BELGESEL HİKAYELER çalışma takvimi
MAYIS – EYLÜL 2021
HAZIRLIK SÜRECİ VE ONLİNE SUNUMLARLA ÇALIŞMAYA DAVET BAŞLAR
Bu tarihler arasında “Antroposen Çağdan Belgesel Hikayeler” başlıklı sunumlar yapılır.
Bu sunumda iklim krizinin sebep ve sonuçlarıyla birlikte dünyadan ve Türkiye’den belgesel hikâye örnekleri paylaşılır. Sunumun sonunda bu tema üstüne çalışmak isteyen izleyicilere çağrı yapılır.
22.05.2021 – ANAFOD (İstanbul) Editör Teması (online sunum) ANTROPOSEN ÇAĞDAN
BELGESEL HİKAYELER
16.06.2021 – KIFSAD (Kıbrıs) (Online Sunum) ANTROPOSEN ÇAĞDAN BELGESEL HİKAYELER
27.06.2021 – TFGK (Ankara) (Online Sunum) ANTROPOSEN ÇAĞDAN BELGESEL HİKAYELER
03.07.2021 – AFAD (Adana) (Online Sunum) ANTROPOSEN ÇAĞDAN BELGESEL HİKAYELER
28.07.2021 – Solfasol TV(Ankara) (Online sunu)ANTROPOSEN ÇAĞDAN BELGESEL HİKAYELER
AĞUSTOS – ARALIK 2021
- “ANTROPOSEN ÇAĞDAN BELGESEL HİKAYELER” BAŞLIKLI SUNUMLAR YAPILARAK ÇALIŞMAYA DAVET DEVAM EDER
- BELGESEL HİKAYECİLİK TEMEL BİLGİLERİ VE KANAVA HAZIRLAMA SEMİNERLERİ BAŞLAR
- 40-50 katılımcıdan oluşan gruplar oluşturulur. Bu gruplarla Belgesel Hikayecilik Temel Bilgileri/Kanava Hazırlama Seminerleri yapılır. İki oturumluk bu seminerler toplam 4-5 saat sürer. Seminerlerin ardından kanavalar hazırlanır, olgunlaştırılır ve çekime geçilir.
Ocak 2022’ye kadar oluşacak dört grup çalışmaya her ay ardışık dahil olur.
02 EYLÜL 2021 – İFOD (Online Sunum) ANTROPOSEN ÇAĞDAN BELGESEL HİKAYELER
- EYLÜL 2021 – EFOD(Online Sunum) ANTROPOSEN ÇAĞDAN BELGESEL HİKAYELER
11 EYLÜL 2021- 20:30 – 22:30 (1. GRUP için)
ÖZCAN YURDALAN SEMİNERİ
ÇALIŞMANIN GENEL SUNUMU –
BELGESEL HİKAYECİLİK VE HİKAYE BULMANIN YÖNTEMLERİ
Bu oturumda Antroposen Çağdan Belgesel Hikayeler çalışmasının bütünü hakkında bilgilendirme yapılır. “Belgesel hikâye nedir” sorusu ele alınır. Hikâyenin elemanları sıralanarak karakterler, olay örgüsü, ortam, oluş nedenleri/sonuçlar gibi temel unsurlar değerlendirilir ve bunların görsel dile aktarılması üstüne paylaşım yapılır. Belgesel hikâyenin görsel ve işitsel bileşenleri olan hareketli görüntü, durağan görüntü, metin, belge, grafik, harita, kroki, ses, müzik gibi unsurların hikayedeki işlevleri üstünde durulur.
Belgesel hikayecilikte dört aşamalı yöntem ele alınır.
Hikâye ile tema arasında ilişki kurmanın gerekliliği üstünde durulur. Konu bulma yöntemleri ve konu seçmenin kriterleri ele alınır. Seçilen konu üstünde çalışma ve araştırma teknikleri paylaşılır.
12EYLÜL 2021- 20:30 – 22:30 (1. GRUP için)
YUSUF ASLAN SEMİNERİ
HİKAYEYİ ZİHİNDE OLUŞTURMAK VE KANAVA HAZIRLAMAK
Bu seminerde belgesel hikayenin çekimden önceki aşaması olan kanava hazırlama üstünde durulur.
Seçilen hikayenin kâğıt üstünde belirginleşmesi ve fotoğrafçının zihinsel faaliyetiyle hikayesi üstünde hakimiyet kurması anlamına gelen kanavanın nasıl hazırlanacağı ve nasıl kullanılacağı hakkında bilgilendirme yapılır. Kanava formunun maddeleri üstünde durularak her biri açıklanır.
Bu seminer sonrası katılımcıların fotoğraflarla anlatacakları belgesel hikâyeleri için kanavalarını hazırlamaları istenir.
16 EYLÜL 2021 – İFSAK (Online Sunum) ANTROPOSEN ÇAĞDAN BELGESEL HİKAYELER
18-19 EYLÜL 2021 – (1. GRUP için)
KANAVA DESTEK TOPLANTISI
Bu toplantıda katılımcıların Belgesel Hikayecilik, Konu Seçmenin Kriterleri ve Kanava Hazırlama Seminerleri sonrasında ürettikleri hikâye taslakları tartışılır. Hikâye taslağı, konu seçmenin kriterleri üstünden ele alınır, geliştirici yorumlar yapılır, kanavanın görsel dile aktarılabilmesi için güçlü ve zayıf yönleri değerlendirilir.
21 Eylül 2021 – KUAKMER (Sunum) ANTROPOSEN ÇAĞDAN BELGESEL HİKAYELER
25-26 EYLÜL 2021 – (1. GRUP)
KANAVALARI GELİR – EDİTÖRYAL İŞLER GRUBU ÇALIŞMAYA BAŞLAR
Editoryal gruptakiler kanavalar üstüne kişisel yorum, öneri ve yönlendirmelerini yaparak fotoğrafçılara yollar.
Editoryal gruptakilerin tümü kanavaların ve fotoğrafların tamamına (Başlangıçta 150+ kişi) düzenli yorum yapabilecekleri gibi belli sayıda (10-15 kişi) fotoğrafçı grubuyla da çalışabilirler. Ancak editoryal yorumların kanava aşamasından başlayarak çalışma sonuna kadar aksatmadan yapılması önemsenir.
Bu yorum ve önerilerde hikâyenin karakterleri, olay ve olgu bağlantısının sağlamlığı, neden sonuç ilişkileriyle birlikte fotoğrafçının konuya hakimiyeti dikkate alınır.
Kanavaların kâğıt üstünde olgunlaşması istense de bu her zaman mümkün olmaz. Ancak editörlerin kanava hazırlık sürecindeki katkısı da fotoğrafçının hikayesi üstünde derinlemesine düşünmesini, araştırma ve değerlendirme yapmasını sağlamak için fotoğrafçıyı yönlendirmektir.
“Neden” sorusunu ard arda sorarak görünen sonuçların nedenine ulaşma pratiğinden istifade edilir.
Editörlerin kanavaya yapacakları bir diğer katkı da hikâyenin hazırlık aşamasında, henüz kâğıt üstündeyken eksikleri göstermek ve eleştirel bakışla hikayenin zayıf noktalarını işaret ederek güçlendirilmesini sağlamaktır.
Yorumların fotoğrafçının yaratıcı bir yaklaşımla konuyu ele almasını teşvik etmesi, ayrıca etik değerler ve kişilik hakları konusundaki sınırları hatırlatması önemsenir.
Diğer dikkate alınacak husus ise hikâyenin ve fotoğrafçı yaklaşımının görüntülerin diline aktarılabilme potansiyelidir. Fotoğrafçının teknik yeterliliği, artistik yaratıcılığı önemsenir ve gerekiyorsa takviye etmek için yöntemler bulunur.
25 EYLÜL 2021 – 20:30-22:30 - İKLİM KONUŞMALARI -1
Bu başlık altındaki etkinliklerde iklim konularında çalışan bilim insanları, aktivistler, yazarlar, yayıncılar, araştırmacılarla küresel ısınmanın nedenleri, sonuçları, olası senaryolar çözümler ve önlemler üstüne sohbetler yapılır.
26 EYLÜL 2021 – 20:30-22:30
ALTAN BAL SEMİNERİ
FOTOĞRAFTA BİÇİM İÇERİK İLİŞKİSİ
Altan Bal bu seminerde içerik ve biçimin birbiri üstündeki etkisinden söz eder. Fotografik anlatımda içeriğin inşası, görüntünün dili ve anlamın taşıyıcısı olan kompozisyona yaratıcı yaklaşım konusunda paylaşım yapar.
2 EKİM 2021 20:30 – 22:30 (1. GRUP için)
ALTAN BAL BELGESEL FOTOĞRAF SEMİNERİ:
BİR ANLAMA ANLATMA YÖNTEMİNİN ABC'Sİ (1.Grup)
Altan Bal bu seminerde belgesel fotoğrafın bir anlama yöntemi olarak fotoğrafçı tarafından nasıl ele alınabileceğini ve hikayenin içselleştirilmesi için anlamanın öneminden söz eder. Belgesel hikayelerin anlaşılmış bir dünyanın görsel dille ifadesi olduğunu ele alarak bu yönteme giriş mahiyetinde paylaşımlar yapar.
3 EKİM 2021 20:30 – 22:30 (1. GRUP için)
CENK GENÇDİŞ SEMİNERİ
FOTOĞRAFTA ANLATIM DİLİ OLUŞTURURKEN TEKNİK KULLANIMI
Belgesel fotoğrafta içerik kadar biçim ve teknik de başat önemdedir.
Fotoğrafların etkili olabilmesi için teknik, biçim, içerik, anlatım ve duygu yönlerinden güçlü olması beklenir. Teknik ve biçim fotoğrafın tüm yükünü taşımasa bile yemeğin tuzu biberi gibi olmazsa olmaz ögelerdir. Bu nedenle fotoğrafçılar kullandıkları aracın teknik imkanlarına tam anlamıyla hâkim olmalıdır.
Cenk Gençdiş bu seminerde objektiflerin görsel etkileri, ışık – renk – pozlama değişkenlerinin etkili kullanımı, çekim sürecine teknik hakimiyet gibi temel bilgilerin yaratıcı kullanımları başlıklarını anlatım diline katkılarını görsellerle açıklayacak.
4-5 EKİM 2021 – (1. GRUP için)
KANAVA YORUMLARI FOTOĞRAFÇILARA GİDER
09 EKİM 2021 - 20:30 – 23:00 (2. GRUP için)
ÖZCAN YURDALAN SEMİNERİ
ÇALIŞMANIN GENEL SUNUMU –
BELGESEL HİKAYECİLİK VE KONU SEÇMENİN YÖNTEMLERİ
Bu oturumda Antroposen Çağdan Belgesel Hikayeler çalışmasının bütünü hakkında bilgilendirme yapılır. “Belgesel hikâye nedir” sorusu ele alınır. Hikâyenin elemanları sıralanarak karakterler, olay örgüsü, ortam, oluş nedenleri/sonuçlar gibi temel unsurlar değerlendirilir ve bunların görsel dile aktarılması üstüne paylaşım yapılır. Belgesel hikâyenin görsel ve işitsel bileşenleri olan hareketli görüntü, durağan görüntü, metin, belge, grafik, harita, kroki, ses, müzik gibi unsurların hikayedeki işlevleri üstünde durulur.
Belgesel hikayecilikte dört aşamalı yöntem ele alınır.
Hikâye ile tema arasında ilişki kurmanın gerekliliği üstünde durulur. Konu bulma yöntemleri ve konu seçmenin kriterleri ele alınır. Seçilen konu üstünde çalışma ve araştırma teknikleri paylaşılır.
10 EKİM 2021 – 20:30 – 23:00 (2. GRUP için)
YUSUF ASLAN SEMİNERİ
HİKAYEYİ ZİHİNDE OLUŞTURMA VE KANAVA HAZIRLAMA
Bu seminerde belgesel hikayenin çekimden önceki aşaması olan kanava hazırlama üstünde durulur.
Seçilen hikayenin kâğıt üstünde belirginleşmesi ve fotoğrafçının zihinsel faaliyetiyle hikayesi üstünde hakimiyet kurması anlamına gelen kanavanın nasıl hazırlanacağı ve nasıl kullanılacağı hakkında bilgilendirme yapılır. Kanava formunun maddeleri üstünde durularak her biri açıklanır.
Bu seminer sonrası katılımcıların fotoğraflarla anlatacakları belgesel hikâyeleri için kanavalarını hazırlamaları istenir.
11 EKİM 2021- (1. GRUP)
ÇEKİME BAŞLAR
Fotoğrafçılardan 3-4 haftada bir 20 fotoğraf yollamaları istenir Grubun editörlerle çalışma takvimi ayrıca düzenlenir.
16-17 EKİM 2021 – (2. GRUP için)
KANAVA DESTEK TOPLANTISI
Bu toplantıda katılımcıların Belgesel Hikayecilik, Konu Seçmenin Kriterleri ve Kanava Hazırlama Seminerleri sonrasında ürettikleri hikâye taslakları tartışılır. Hikâye taslağı, konu seçmenin kriterleri üstünden ele alınır, geliştirici yorumlar yapılır, kanavanın görsel dile aktarılabilmesi için güçlü ve zayıf yönleri değerlendirilir.
23 EKİM 2021 – (2. GRUP)
KANAVALARI GELİR – EDİTÖRYAL İŞLER GRUBU ÇALIŞMAYA BAŞLAR
Editoryal gruptakiler kanavalar üstüne kişisel yorum, öneri ve yönlendirmelerini yaparak fotoğrafçılara yollar.
Editoryal gruptakilerin tümü kanavaların ve fotoğrafların tamamına (Başlangıçta 150+ kişi) düzenli yorum yapabilecekleri gibi belli sayıda (10-15 kişi) fotoğrafçı grubuyla da çalışabilirler. Ancak editoryal yorumların kanava aşamasından başlayarak çalışma sonuna kadar aksatmadan yapılması önemsenir.
Bu yorum ve önerilerde hikâyenin karakterleri, olay ve olgu bağlantısının sağlamlığı, neden sonuç ilişkileriyle birlikte fotoğrafçının konuya hakimiyeti dikkate alınır.
Kanavaların kâğıt üstünde olgunlaşması istense de bu her zaman mümkün olmaz. Ancak editörlerin kanava hazırlık sürecindeki katkısı da fotoğrafçının hikayesi üstünde derinlemesine düşünmesini, araştırma ve değerlendirme yapmasını sağlamak için fotoğrafçıyı yönlendirmektir.
“Neden” sorusunu ard arda sorarak görünen sonuçların nedenine ulaşma pratiğinden istifade edilir.
Editörlerin kanavaya yapacakları bir diğer katkı da hikâyenin hazırlık aşamasında, henüz kâğıt üstündeyken eksikleri göstermek ve eleştirel bakışla hikayenin zayıf noktalarını işaret ederek güçlendirilmesini sağlamaktır.
Yorumların fotoğrafçının yaratıcı bir yaklaşımla konuyu ele almasını teşvik etmesi, ayrıca etik değerler ve kişilik hakları konusundaki sınırları hatırlatması önemsenir.
Diğer dikkate alınacak husus ise hikâyenin ve fotoğrafçı yaklaşımının görüntülerin diline aktarılabilme potansiyelidir. Fotoğrafçının teknik yeterliliği, artistik yaratıcılığı önemsenir ve gerekiyorsa takviye etmek için yöntemler bulunur.
23 EKİM 2021 20:30-22:30 - İKLİM KONUŞMALARI -2
24 EKİM 2021 20:30-22:30 (2. GRUP)
ALTAN BAL SEMİNERİ
FOTOĞRAFTA BİÇİM İÇERİK İLİŞKİSİ
Altan Bal bu seminerde içerik ve biçimin birbiri üstündeki etkisinden söz eder. Fotografik anlatımda içeriğin inşası, görüntünün dili ve anlamın taşıyıcısı olan kompozisyona yaratıcı yaklaşım konusunda paylaşım yapar.
30 EKİM 2021 20:30 – 22:30 (2. GRUP için)
ALTAN BAL BELGESEL FOTOĞRAF SEMİNERİ:
BİR ANLAMA ANLATMA YÖNTEMİNİN ABC'Sİ
Altan Bal bu seminerde belgesel fotoğrafın bir anlama yöntemi olarak fotoğrafçı tarafından nasıl ele alınabileceğini ve hikayenin içselleştirilmesi için anlamanın öneminden söz eder. Belgesel hikayelerin anlaşılmış bir dünyanın görsel dille ifadesi olduğunu ele alarak bu yönteme giriş mahiyetinde paylaşımlar yapar.
31 EKİM 2021 20:30 – 22:30 (2. GRUP için)
CENK GENÇDİŞ SEMİNERİ
FOTOĞRAFTA ANLATIM DİLİ OLUŞTURURKEN TEKNİK KULLANIMI
Belgesel fotoğrafta içerik kadar biçim ve teknik de başat önemdedir.
Fotoğrafların etkili olabilmesi için teknik, biçim, içerik, anlatım ve duygu yönlerinden güçlü olması beklenir. Teknik ve biçim fotoğrafın tüm yükünü taşımasa bile yemeğin tuzu biberi gibi olmazsa olmaz ögelerdir. Bu nedenle fotoğrafçılar kullandıkları aracın teknik imkanlarına tam anlamıyla hâkim olmalıdır.
Cenk Gençdiş bu seminerde objektiflerin görsel etkileri, ışık – renk – pozlama değişkenlerinin etkili kullanımı, çekim sürecine teknik hakimiyet gibi temel bilgilerin yaratıcı kullanımları başlıklarını anlatım diline katkılarını görsellerle açıklayacak.
1-2 KASIM 2021 – (2. GRUP)
KANAVALARI İÇİN YORUMLAR FOTOĞRAFÇILARA GİDER
6-KASIM 2021 - 20:30 – 22:30 (3. GRUP için)
ÖZCAN YURDALAN SEMİNERİ
ÇALIŞMASININ GENEL SUNUMU –
BELGESEL HİKAYECİLİK VE KONU SEÇMENİN YÖNTEMLERİ
7 KASIM 2021 20:30 – 22:30 (3. GRUP için)
YUSUF ASLAN SEMİNERİ
HİKAYEYİ ZİHİNDE OLUŞTURMAK VE KANAVA HAZIRLAMAK
08 KASIM 2021 – (2. GRUP)
ÇEKİME BAŞLAR
Fotoğrafçılardan 3 haftada bir 20 fotoğraf yollamaları istenir Grubun editörlerle çalışma takvimi ayrıca düzenlenir.
13-14 KASIM 2021 – (3. GRUP için)
KANAVA DESTEK TOPLANTISI
20 KASIM 2021 – (3. GRUP)
KANAVALARI GELİR – EDİTÖRYAL İŞLER GRUBU ÇALIŞMAYA BAŞLAR
20 KASIM 2021 - 20:30-22:30 - İKLİM KONUŞMALARI -3
21 KASIM 2021 20:30-22:30– 3. GRUP için)
ALTAN BAL SEMİNERİ
FOTOĞRAFTA BİÇİM İÇERİK İLİŞKİSİ
27 KASIM 2021 20:30 – 22:30 (3. GRUP için)
ALTAN BAL BELGESEL FOTOĞRAF SEMİNERİ:
BİR ANLAMA ANLATMA YÖNTEMİNİN ABC'Sİ
28 KASIM 2021 20:30 – 22:30 (3. GRUP için)
CENK GENÇDİŞ SEMİNERİ
FOTOĞRAFTA ANLATIM DİLİ OLUŞTURURKEN TEKNİK KULLANIMI
29 KASIM 2021 – (3. GRUP)
KANAVALARI İÇİN YORUMLAR FOTOĞRAFÇILARA GİDER
- ARALIK 2021 - 20:30 – 22:30(4. GRUP için)
ÖZCAN YURDALAN SEMİNERİ
ÇALIŞMASININ GENEL SUNUMU –
BELGESEL HİKAYECİLİK VE KONU SEÇMENİN YÖNTEMLERİ
05ARALIK 2021 – 20:30 – 22:30 4. GRUP için)
YUSUF ASLAN SEMİNERİ
HİKAYEYİ ZİHİNDE OLUŞTURMAK VE KANAVA HAZIRLAMAK
06-07 ARALIK 2021 - (3. GRUP)
ÇEKİME BAŞLAR
11-12 ARALIK 2021 – (4. GRUP için)
KANAVA DESTEK TOPLANTISI (ONLİNE).
18 ARALIK 2021 - 20:30-22:30 - İKLİM KONUŞMALARI -4
18 ARALIK 2021 – (4. GRUP)
KANAVALARI GELİR – EDİTÖRYAL İŞLER GRUBU ÇALIŞMAYA BAŞLAR
19 ARALIK 2021 20:30-22:30 (4. GRUP İÇİN)
ALTAN BAL SEMİNERİ-
FOTOĞRAFTA BİÇİM İÇERİK İLİŞKİSİ
25 ARALIK 2021 20:30 – 22:30 (4. GRUP için)
ALTAN BAL BELGESEL FOTOĞRAF SEMİNERİ:
BİR ANLAMA ANLATMA YÖNTEMİNİN ABC'Sİ
26 ARALIK 2021 20:30 – 22:30 (4. GRUP için)
CENK GENÇDİŞ SEMİNERİ
FOTOĞRAFTA ANLATIM DİLİ OLUŞTURURKEN TEKNİK KULLANIMI
27-28 ARALIK 2021 – (4. GRUP)
KANAVALARI İÇİN YORUMLAR FOTOĞRAFÇILARA GİDER
03-04 OCAK 2021- (4. GRUP)
ÇEKİME BAŞLAR
İKLİM KONUŞMALARI - FOTOĞRAFÇI KONUŞMALARI VE SANATÇI KONUŞMALARI
İklim krizinin hayatımızdaki etkileriyle; küresel ısınmanın çevrede yaratığı değişimlerle, canlı ve cansız aleminin endüstriyel üretim başta olmak üzere insan faaliyetleri sonucu karşılaştığı risklerle; fosil yakıta dayalı faaliyetlerimiz sonucundaki karbon salınımının kısa ve uzun vadeli sonuçlarıyla; canlıların yaşam alanlarındaki daralmalarla ilgilenen ve nedenlerini sorgulayan fotoğrafçıların belgesel anlatılarını izlenir. Kendi anlatımlarıyla çalışmalarının hikayesi dinlenir. GERÇEKLEŞEN ETKİNLİKLERİN AFİŞLERİ EKTE
OCAK – TEMMUZ 2022
- TÜM GRUPLARIN ÇEKİMLERİ DEVAM EDER
- EDİTÖRLER GRUBUNUN YORUMLARI ÜÇ HAFTADA BİR OLMAK ÜZERE YAPILACAK TAKVİME UYGUN OLARAK DEVAM EDER.
- İKLİM KRİZİ DANIŞMA GRUBUNUN TÜM KATILIMCILARA YÖNELİK SUNUM-SÖYLEŞİ VE BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI DEVAM EDER.
AĞUSTOS 2022
HİKAYELERİN SON SEÇKİLERİ YAPILIR – YAYINA – SUNUMA – SERGİYE HAZIR HALE GETİRİLİR.
EYLÜL – EKİM 2022
DÜZENLENECEK ÇEVRE ŞENLİĞİ KAPSAMINDA KONVANSİYONEL VE DİJİTAL ORTAMLARDA GÖSTERİLİR.
ŞENLİK SONRASINDA SERGİNİN TÜRKİYE TURNESİ BAŞLAR.
OLASI SORULAR – KESTİRME CEVAPLAR
SORU – 1
ÇALIŞMA İÇİNDEKİ SEMİNER, SUNUM, DEĞERLENDİRME GİBİ ORTAK FAALİYETLER NASIL GERÇEKLEŞECEK? REEL ORTAMDA (YÜZ YÜZE) Mİ SANAL ORTAMDA MI YAPILACAK?
CEVAP – 1
PANDEMİ KOŞULLARININ DEĞİŞMEMESİ HALİNDE BULUŞMALARIMIZ EKRANDA/SANAL ORTAMDA GERÇEKLEŞECEK. ANCAK KOŞULLARIN İYİLEŞMESİ YA DA UYGUN ORTAMLAR BULUNMASI HALİNDE YÜZ YÜZE GÖRÜŞMELER VE BİRLİKTE ZAMAN GEÇİRMELER DE GÜNDEME GELEBİLECEK.
SORU-2
EDİTORYAL ÇALIŞMA GRUBUNDAKİLER TÜM KANAVALARIN GELİŞİMİNE VE TÜM FOTOĞRAFÇILARIN AYLIK FOTOĞRAF GÖNDERİLERİNE YORUMLARIYLA KATILMAK ZORUNDA MI?
CEVAP -2
HAYIR BÖYLE BİR ZORUNLULUK YOK. EDİTORYAL ÇALIŞMA GRUBUNDAKİLERİN ÖNÜNDE İKİ SEÇENEK VAR
- EDİTÖLER İSTERLERSE TÜM KANAVALARI BAŞTAN İTİBAREN İZLEYEREK BÜTÜN HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLABİLİR VE YORUMLARIYLA GÖRÜNTÜLÜ BELGESEL HİKAYELERİN TÜMÜNÜN OLUŞUMUNA KATILABİLİRLER. (çalışma başında 100- 150 kadar kanava gelebileceğini öngörüyoruz. Ancak önceki iki kolektif editoryal fotoğraf çalışmamızda bu sayının çok üstünde arkadaşımızla birlikte olduğumuz için yine de ihtiyatı elden bırakmıyoruz)
- EDİTÖRLER İSTERLERSE SADECE BELLİ SAYIDA (en az 10 kanava olmak üzere) HİKAYENİN BAŞTAN SONA GELİŞİMİNE YORUMLARIYLA KATILABİLİRLER.
EDİTÖRYAL İŞLER GRUBUNDAN TÜM SÜRECE KATILMAK YANİ TÜM HİKAYELERİN GELİŞİMİNE YORUMLARI VE YER ALMAK İSTEYEN EDİTÖRLER, 11-12 EYLÜL 2021 TARİHİNDEN İTİBAREN ÇALIŞMANIN İÇİNDE OLMASI BEKLENECEK.
SADECE 10-15 HİKAYENİN GELİŞİMİNE YORUMLARIYLA VE ÖNERİLERİYLE KATILACAK EDİTÖRLERİN BİRLİKTE ÇALIŞACAKLARI FOTOĞRAFÇILAR AŞAĞIDAKİ TARİHLERDE DEVREYE GİRECEK GRUPLARDAN OLUŞABİLECEK.
GRUP – A / 11-12 EYLÜL 2021
GRUP – B / 9-10 EKİM 2021
GRUP – C / 6-7 KASIM 2021
GRUP – D / 4-5 ARALIK 2021
SORU- 3
YUKARIDAKİ TARİHLERDEKİ A-B-C-D- GRUPLARINA HANGİ FOTOĞRAFÇILARIN KATILACAĞI NASIL BELLİ OLACAK?
CEVAP – 3
BU TAMAMEN FOTOĞRAFÇI TARAFINDAN UYGUN OLDUĞU VE KATILMAYA KARAR VERDİĞİ TARİHE GÖRE BELİRLENECEK. ÇALIŞMAYA KATILIMIN B VE C GRUPLARINDA EN YÜKSEK SAYIYA ULAŞMASI BEKLENEBİLİR.
SORU - 4
BİR FOTOĞRAFÇIYA GEREK HİKAYESİNİN TASLAĞI OLAN KANAVA HAKKINDA GEREKSE DAHA SONRA YAPACAĞI ÇEKİMLER HAKKINDA BİRDEN FAZLA EDİTORYAL YORUM GİTMESİ BİR KARARSIZLIK YARATIR MI? FARKLI YORUMLAR FOTOĞRAFÇIDA KAFA KARIŞIKLIĞINA YOL AÇAR MI?
CEVAP – 4
EVET YOL AÇABİLİR ANCAK BU KARIŞIKLIK FOTOĞRAFÇININ İÇİNDEN ÇIKMA ÇABASIYLA BİRLİKTE YARATICI BİR SÜRECE DÖNÜŞEBİLİR. FOTOĞRAFÇI TEK BİR GÖRÜŞ/ÖNERİ DOĞRULTUSUNDA İLERLEMEK YERİNE FARKLI GÖRÜŞLERDEN KENDİ ÇIKARIMINI YAPARAK FOTOĞRAFLI HİKAYESİNİ DAHA VERİMLİ BİÇİMDE GELİŞTİREBİLİR.
SORU – 5
FOTOĞRAFLARIN KULLANIM HAKKI KİMDE OLACAK?
CEVAP - 5
FOTOĞRAFLARIN TÜM HAKLARI FOTOĞRAFÇIDA OLACAK. ANTROPOSEN ÇAĞDAN BELGESEL HİKAYELER ÇALIŞMASININ SİTESİNDE YER ALACAK. FOTOĞRAFÇININ BİLGİSİ DAHİLİNDE PLANLANMIŞ SERGİLER VE SUNUMLAR DIŞINDAKİ ETKİNLİKLERDE YER ALACAK HİKAYELER KONUSUNDA FOTOĞRAFÇI BİLGİLENDİRİLECEK VE ONAY VERMESİ HALİNDE ÇALIŞMASI O ETKİNLİKTE YER ALACAK. FOTOĞRAFÇILAR KENDİ ÜRÜNLERİNİ İSTEDİKLERİ ORTAMLARDA KULLANABİLECEK. ÇALIŞMANIN SONUNDA ORTAYA ÇIKACAK SEÇKİNİN KULLANILDIĞI YERLERDE İSE BU ÇALIŞMAYA ATIF YAPILMASI BEKLENECEK
SORU - 6
ÇALIŞMA PROGRAMI NASIL İLERLEYECEK?
CEVAP – 6
ANTROPOSEN ÇAĞDAN BELGESEL HİKAYELER ÇALIŞMASI EDİTORYAL GRUP İLE ÇEKİM GRUBU ARASINDAKİ İLİŞKİYLE SÜRECEK. ÇEKİM GRUBUNDAKİ HER FOTOĞRAFÇI EDİTORYAL İŞLER GRUBUNDAN EN AZ BİR EDİTÖRLE ÇALIŞMASININ BAŞINDAN SONUNA KADAR DÜZENLİ İLİŞKİ İÇİNDE OLACAK. FOTOĞRAFÇI ÜÇ HAFTADA BİR 10-15 FOTOĞRAFI BİRLİKTE ÇALIŞTIĞI EDİTÖRE(LERE) YOLLAYACAK. ALDIĞI YORUMLARI DEĞERLENDİREREK ÇALIŞMASINI İLERLETECEK.
SORU – 7
BU ÇALIŞMAYA SON KATILIM TARİHİ NEDİR?
CEVAP - 7
BU ÇALIŞMA DÖNEMLER HALİNDE İLERLEYECEK. KANAVALAR VE ÇEKİMLER EŞ ZAMANLI DEĞİL ARDIŞIK ZAMANLI BAŞLAYACAK. ORTALAMA 50 FOTOĞRAFÇIDAN OLUŞAN GRUPLAR KADEMELİ OLARAK, BİRER AY ARAYLA ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAK. DOLAYISIYLA SON KATILMA TARİHİ 4-5 ARALIK 2021 OLABİLECEK.
SORU – 8
EDİTORYAL İŞLER GRUBUNDAKİLER, BİRLİKTE ÇALIŞACAKLARI FOTOĞRAFÇILARLA NASIL EŞLEŞECEK?
CEVAP - 8
HER FOTOĞRAFÇIYLA ÇALIŞACAK EN AZ İKİ EDİTÖR OLACAK. FOTOĞRAFÇILARLA EŞLEŞME BİLGİSAYAR PROGRAMIYLA YAPILACAK.
SORU – 9
ORTALAMA BİRER AY ARAYLA ÇALIŞMAYA KATILACAK GRUPLARIN TASARIM VE ÜRETİM İÇİN SAHİP OLDUKLARI ZAMAN EŞİT OLMAYACAK. EYLÜL/EKİM 2022 OLARAK ÖNGÜRÜLEN BİTİŞ TARİHİ SABİT OLDUĞU İÇİN ARALIK 2021’DE KATILAN FOTOĞRAFÇILAR DAHA AZ ZAMANA SAHİPLER BU SAKINCA NASIL GİDERİLECEK?
CEVAP - 9
BU BİR SAKINCA OLARAK GÖRÜLMEYEBİLİR. SON KATILIMCININ BİLE HİKAYESİNİ YAPMAK İÇİN DOKUZ AY KADAR ZAMANI OLACAK. HİKAYESİNİ BU SÜREYİ DİKKATE ALARAK BELİRLEMESİ ÖNERİLEREK VERİMLİ ÇALIŞMASI SAĞLANABİLECEK.
ÇALIŞMANIN ARDIŞIK KATILIMA AÇIK OLMASI İLERLEYEN ZAMANLARDA DAHİL OLMAK İSTEYEN FOTOĞRAFÇILARIN VE EDİTÖRLERİN DE ÖNÜNÜ AÇARAK DAHA YAYGIN KATILIMA İMKAN VERECEK.
SORU – 10
GRUPLAR ARASI İLETİŞİM NASIL OLACAK? FOTOĞRAFÇILAR EDİTÖRLERLE HANGİ ORTAMDA İLİŞKİLENEREK FOTOĞRAF VE YORUM ALIŞVERİŞİ YAPACAK?
CEVAP – 10
PANDEMİ KOŞULLARI NEDENİYLE ÇALIŞMA SANAL ORTAMDA ZOOM TOPLANTILARI, SEMİNERLERİ VE SÖYLEŞİLERİYLE BAŞLAYACAK. KOŞULLARIN İYİLEŞMESİ HALİNDE YÜZ YÜZE İLİŞKİLERLE İLERLEMESİ İÇİN ÇABA HARCANACAK. AYRICA ÇALIŞMANIN TÜM BİLEŞENLERİNİN İLİŞKİLENEBİLECEĞİ FOTOĞRAF/YORUM ALIŞVERİŞİNİN YANI SIRA HABERLEŞME/BİLGİLENME YAPABİLECEĞİ BİR SANAL MECRAMIZ OLACAK.
SORU – 11
BU ÇALIŞMADAKİ BELGESEL HİKAYELER SADECE FOTOĞRAFLARLA MI ANLATILACAK?
CEVAP – 11
HAYIR BİLİNDİĞİ GİBİ BELGESEL ÇALIŞMALARIN ANA UNSURLARINDAN BİRİ DE KISA METİNLER VE FOTOĞRAFALTI YAZILARI. BUNUN YANISIRA FOTOĞRAFÇILAR VİDEO, BELGE, ÇİZİM, HARİTA, GRAFİK, ANİMASYON, ESKİ FOTOĞRAF, AKTÜEL SES, EFEKT VB. KULLANARAK ÇOKLU MEDYA ORTAMINDA HİKAYELERİNİ KURGULAYABİLECEKLER.
SORU – 12
KAVRAMSAL ÇALIŞMALAR ANTROPOSEN ÇAĞ HİKAYELERİ ARASINDA YER ALACAK MI?
CEVAP – 12
BU ÇALIŞMA BELGESEL HİKAYE ODAKLI. FOTOĞRAFÇININ YAKIN YA DA UZAK ÇEVRESİNDEKİ YAŞANTILARDAN/ GÖRÜNÜMLERDEN/ DURUMLARDAN / OLAYLARDAN YAPTIĞI ÇIKARIMLARI, DOĞRUDAN GÖRÜNTÜLERLE ANLATACAĞI BELGESEL HİKAYELER BEKLENİYOR. FOTOĞRAFÇININ İÇ DÜNYASI VE ZİHİNSEL SÜREÇLERİ, YORUMLARI VE DÜŞÜNSEL PERSPEKTİFİYLE BİRLİKTE YARATICI İFADESİNİN DE GÖRÜNTÜLERE YANSIMASI UMULUYOR.
TAMAMEN FARKLI BİR METODOLOJİ VE YARATI SÜRECİYLE ORTAYA ÇIKAN KAVRAMSAL ANLATILARIN AYNI ETKİ VE NİTELİKTE SONUÇLAR YARATACAĞINI BİLEREK BİR BAŞKA ÇALIŞMADA HAYATA GEÇMESİ TERCİH EDİLİYOR.
SORU - 13
EDİTÖRYAL İŞLER GRUBUNDAKİLER DE HİKAYE ÜRETECEKLERİNE GÖRE ONLARIN ÇALIŞMASINI KİM DEĞERLENDİRECEK?
CEVAP – 13
O ÇALIŞMALAR DA FOTOĞRAFÇILAR GRUBUNUN İŞLERİ GİBİ AYNI SÜREÇTEN GEÇEREK DİĞER EDİTÖRLERİN KATKISIYLA OLGUNLAŞACAK.