Aydos Ormanı Savunması, Nursen Bilgin Kadayıfçıoğlu
Aydos Ormanları önemli bir doğal yaşam alanı, arkeolojik değer ve kültürel mirastır. 26 bin metre karelik bu alanda Tunç Çağına kadar uzanan insan yerleşimlerinin izleri ve Doğu Roma imparatorluğu döneminden kalma Aydos Kalesi vardır.
Aydos Ormanı, 1970’lere kadar kuzeyindeki İstanbul Ormanlarıyla buluşurdu. Bu tarihlerde birer köy olan Sultanbeyli ve Sancaktepe ile küçük bir balıkçı kasabası olan Kartal, sanayileşmeyle birlikte gelen göç dalgasından payını almaya başlamıştı. Hızlı yapılaşma ormana doğru dört bir yandan ilerliyordu.
Yapılaşma Aydos Ormanı ile Başıbüyük Ormanı’nın birbiriyle ve kuzeydeki ormanlarla bağlantısını keserek birer orman adası haline gelmelerine yol açtı. Bu parçalanma Karadeniz ve Akdeniz iklimi arasında bir geçiş bölgesi olan ve yüksek ekolojik çeşitliliğe sahip Aydos ormanını olumsuz etkiledi.
Meşe çeşitleri, akçakesmeler, kocayemişler, katırtırnakları, ladenler, yaban gülleri, kestaneler, fındıklar, kızılağaçlar gibi zengin bir maki florasına sahip olan orman alanı 16 Haziran 2000 de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. Derece Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı ilan edildi
Birince derece sit alanları, “insan faaliyetleri sonucu bozulma veya tahrip olma riski yüksek olan, bitki örtüsü, topografya ve siluetin korunması ve gelecek nesillere aktarılması gereken alanlardır. Toprak dökülmesi ve toprak alınması dahi yasaktır.” (1)
Bu değerli orman İstanbul’un adını taşıyan tek çiçek olan Crocus İstanbulensis (İstanbul çiğdemini) barındırmaktadır. (2)
Ormanın parçalanması ve küçülmesiyle birlikte büyük memelilerin, tavşan kirpi gibi küçük memelilerin yaşam alanları büyük oranda tahrip oldu.
Aydos ormanının içindeki Aydos Gölü ise yüzün üzerinde kuş türüne, sürüngenlere, iki yaşamlılara (amfibik canlılar), balıklara ev sahipliği yaparken 1981 yılından itibaren Samandıra Göleti adıyla İSKİ tarafından su toplama bendi olarak kullanılmaya başladı. (3)
2017 Yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Aydos Kalesi ve çevresini kapsayan 39 hektarlık alanda restorasyon ve çevre düzenlemesi yapmak üzere girişimde bulundu. Kamu Yararını Savunma Derneği’nin başvurusu üzerine idare mahkemesi kararıyla söz konusu bölgenin birinci derece arkeolojik ve doğal sit alanı olduğu, bu düzenlemenin alanı imara açacağı belirtilerek bakanlığın icraatı durduruldu. (4)
2021 Aralık ayında OGM’nin (Orman Genel Müdürlüğü) “her ile bir millet bahçesi” talimatı, Aydos Ormanında Aydos Millet Bahçesi yapımını gündeme getirdi.
25 hektarlık orman alanı, işletme hakkına sahip Sancaktepe Belediyesince TOKİ tarafından Millet Bahçesi olarak ihaleye çıkarıldı ve LEF yapı tarafından inşaata başlandı.
Aydos Ormanı Millet Bahçesi bu değerli maki florasını kazıyarak ve betonla kaplayarak inşaata girişti. Süreci başından beri izlemekte olan ve bu doğa kıyımını gündeme getirerek kamuoyu oluşturmak için çeşitli eylemler yapan, girişimlerde bulunan doğa koruyucuları ve Aydos Ormanı Savunması şu taleplerle sesini yükseltti:
-
Tarihsel ve ekolojik önemi nedeniyle 1. Derece Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı olarak tanımlanan Aydos Ormanı, Muhafaza Ormanı (5) statüsüne alınsın.
-
Aydos Gölü olarak tanınan ve İSKİ tarafından su toplama bendi olarak kullanılan, kuşlar sürüngenler balıklar ve iki yaşamlılar için hayati öneme sahip gölet etrafında su kirliliğini artıracak her türlü faaliyete son verilsin.
-
Aydos Ormanındaki 25 hektarlık alanda maki ve diğer alt bitki örtüsünü kazıyan, dereyi ve eğimli orman arazisini dışarıdan getirilen toprakla doldurarak düzleştiren, göl etrafındaki yapılaşmayı artıran faaliyetler ile millet bahçesi yapımı durdurulsun.
Durumun vahametini anlatan bir dilekçe ile birlikte imzalar toplandı, OGM (Orman Genel Müdürlüğü) İstanbul Bölge Müdürlüğü ve Sancaktepe Belediyesine sunuldu.
Bu gelişmelerden sonra da Aydos Ormanı Savunması defalarca basın açıklaması ve kamunun dikkatini çekmeye çalışan eylemler yapar. Türkiye Ormancılar Derneği sürecin başından itibaren Kuzey Ormanları savunmasının yanında yer alır. Adli süreç başlatılır ancak gerekçeler yeterli bulunmayarak mahkeme tarafından reddedilir. Mahalle sakinleri kişisel olarak dava açarlar onlar da reddedilir.
Aydos Ormanları’nın korunması ve verilen zararların giderilmesi için yasal süreçler ve demokratik eylemler sürdürülüyor. Çevre örgütleriyle birlikte mahallelinin ormanı korumak için yaptığı çalışmalar devam ediyor. Aydos Ormanı Savunması bu büyük doğa kıyımını gündemde tutmak için mücadele ediyor.
-
https://csb.gov.tr/dogal-sit-alanlari-koruma-ve-kullanma-kosullari-belirlendi-bakanlik-faaliyetleri-29662
-
https://yesilgazete.org/orman-degiliz-artik-lunaparkiz-3-aydos-ormaninda-neler-oluyor/
-
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp#page52
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp#page52
https://www.ormancilardernegi.org/Documents/c30ecb50-46f6-4c6e-b3a1-bf9ece098466.pdf
-
https://www.indyturk.com/node/13786/haber/aydos-orman%C4%B1-ve-kalesini-imara-a%C3%A7acak-d%C3%BCzenleme-mahkemeden-d%C3%B6nd%C3%BC
-
https://www.ormancilardernegi.org/Documents/c30ecb50-46f6-4c6e-b3a1-bf9ece098466.pdf