Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun 70 dönümlük arazideki tek uyarı levhası yerleşim alanının kuytu bir köşesinde duruyor. (Fotoğraf: Mefaret Yüce)
Geiger: 832, Mefaret Yüce, Hicran Akaalp
İzmir’in Gaziemir ilçesi Emrez mahallesinde hurda akümülatörlerden külçe kurşun elde etmek için 1940 yılında “Aslan Avcı Döküm Sanayi A.Ş” ‘nin fabrikası kurulur. 2007 yılında Türkiye Atom Enerji Kurumu fabrika arazisinde nükleer atık bulunduğunu tespit eder. Fabrika 2010 yılına kadar hurda akülerden kurşun üretmeye devam eder, 2011’de Torbalı’ya taşınır.
Önlem olarak fabrika sahası tel örgüyle çevrilir, uyarı levhaları dikilir.
Fabrikanın 70 dönüm arazisine gömülen ve ne zaman nereden geldiği bilinmeyen atıklar radyasyon yaymaya devam ederken kamuoyu durumu aradan beş yıl geçtikten sonra 3 Aralık 2012’de Radikal gazetesinin çevre muhabiri Serkan Ocak’ın “İzmir’in Çernobili” başlıklı haberiyle öğrenecektir.
Türkiye'de bulunmayan nükleer çubuklar (Europium 152) yurt dışından getirilerek içindeki kurşun ve gümüş geri kazanılmış, geriye kalan radyasyonlu atıklar rastgele etraftaki araziye gömülmüştür.
(https://www.yesilodak.com/yillardir-temizlenmeyen-100-bin-ton-nukleer-atik-zehir-saciyor)
Uzmanlar normal şartlarda bir insanın maruz kaldığı yıllık radyasyon dozunun 1 µSv/h olabildiğini ama Emrez Mahallesinde geiger cihazıyla yapılan ölçümün 832 µSv/h gösterdiğini belirtmekteler.
“(µSv): Mikrosievert radyasyonun insan vücudunda zararlı etkilerinin ölçümünde kullanılan uluslararası birimdir)
***
Aktepe ve Emrez bir dönem İzmir’in çeperinde bulunan mahallelerdir. Sanayi bölgesinin genişlemesiyle birlikte iş olanağı doğunca nüfus artar, mahalle İzmir’in ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden göç almaya başlar.
Bu gün Gaziemir’de 137.754 kişi yaşamaktadır, radyasyonlu alana en yakın olan Aktepe mahallesinin nüfusu 6.425 kişidir.
Gaziemir’de nüfusun % 80’i en az okur yazar düzeyindedir, genellikle inşaat işçiliği, zanaatkarlık yaparlar, şoför, idari personel, bekçi olarak çalışırlar.
Radyasyonlu alanın çevresinde, kamusal yapılar, yüzlerce işçinin çalıştığı AVM, otomotiv, tekstil, inşaat, yedek parça gibi sanayi kolları ve konutlar bulunmaktadır. Mahallede 841 öğrencisi ve 34 öğretmeni olan bir ilkokul ile 615 öğrencisi, 49 öğretmeni bulunan bir ortaokul ve bir sağlık ocağı bulunmaktadır.
Gaziemir’de planlanan kentsel dönüşüm fabrikanın arazisini de kapsamaktadır.
Mahalle halkının EGEÇEP, TMMOB - Çevre Mühendisleri Odası ve Yeşil ve Sol Gelecek Partisi ile zaman zaman yerel yönetimlerin de destek verdiği radyasyondan arınma mücadelesi devam etmektedir.
2013-2014 yıllarında geiger cihazı ile bulaşı olmayan alanlarda yapılan ölçümlerde değer 0.226 iken radyasyonlu bölgede yapılan ölçümde normal değerin 7 bin 291 katı radyasyon tespit ediyor: 832.3µSv/h (mikrosievert/saat).
(FOTOĞRAF: Vezan Karabulut arşivi
Mahalleye girişte nükleer karşıtı kampanyalar sırasında asılmış levha terkedilmiş olan kurşun fabrikasını işaret ediyor. 1940-2010 yılları arasında çalışan fabrika eski akülerin kurşunlarını dönüştüren ve atıklarını fabrika alanına döken bir işletmedir.(Fotoğraf: Mefaret Yüce)
İzmir –Gaziemir eski kurşun fabrikasının bulunduğu Aktepe Mahallesindeki bir apartmanın pencereleri terkedilmiş atık alanına ve arkasındaki Binbaşı Reşatbey Mahallesine bakıyor.(Fotoğraf: Hicran Akaalp)
İzmir Gaziemir Aktepe mahallesindeki eski kurşun fabrikasının atıkları toprak yüzeyinde metalik kütleler oluşturuyor.
Kurşun, insan sağlığına en çok zarar veren dört metalden biridir. İnsan vücuduna gıda (% 65), su (% 20) ve hava (% 15) yoluyla girip yıkıcı etkiler yaratabilir.
(https://istanbulkursunvemetalsanayi.com.tr/tag/kursun-fabrikasi/)
Bu bulgular üstüne “Kurşuna Maruz Kalan Bireylerde Lenfosit DNA Hasarının Belirlenmesi” başlıklı İlknur Yavuz’a ait doktora çalışması ve “Kurşun Maruziyeti Sonucunda Diş Mineral Dokusunda Meydana Gelen Değişimler” konulu Müge Agır’a ait doktora çalışması mevcuttur.(Fotoğraf: Mefaret Yüce)
Fabrika alanının çevresindeki levhalar mahalle halkını uyarmıyor. Gerek atık üstündeki patikalar gerekse çit boyu günlük yaşamda yoğun biçimde kullanılıyor.(Fotoğraf: Hicran Akaalp)
Aktepe mahallesinde yaşayanlar terkedilmiş kurşun fabrikasının nükleer sızıntı içeren atık arazisindeki patikalardan geçiyor.(Fotoğraf: Hicran Akaalp)
Aslan Avcı Döküm Sanayi fabrikasının terkedilmiş arazisine komşu olan bir mahalleli evinin bahçesinde yağmurun ardından geniz yakan havada güneşleniyor.
(Fotoğraf çekerken biz de kokuyu aldık ve boğazımız yanmaya başlarken buradan ayrıldık.)(Fotoğraf: Hicran Akaalp)
Gaziemir ilçesi-Aktepe mahallesinde yaşayan Ayşegül, pazardan aldığı patlıcanları tellerle çevrili arazinin bitişiğinde akşam yemeği için közlüyor.(Fotoğraf: Hicran Akaalp)
Mardinli bakkal Ahmet Kandemir “burada hastası olmayan ev neredeyse yok” diyor. Kandemir mahallede hemen herkesi tanımaktadır. 1993 yılında İzmir’e gelmiş, ertesi yıl geçirdiği trafik kazasında kolunu kaybettikten sonra açtığı bakkal dükkanında ağırlıklı olarak tütün ve kahve satmaya başlamış.(Fotoğraf: Hicran Akaalp)
Aktepe mahallesinde gelini ile yaşayan Tevfik Sezer balkonda torunlarıyla zaman geçiriyor. Yıllardır kalp hastası olan Sezer, bu havanın insanı hasta ettiğini, torunları için de endişelendiğini söylemektedir.(Fotoğraf: Hicran Akaalp)
Yağmurdan sonra açan havada kadınlar kapı önünde güneşleniyor.(Fotoğraf: Hicran Akaalp)
Kurşun fabrikasına bitişik bahçesinde Emine Yaşar oğluyla birlikte tavukları yemlerken gelini radyoaktif atık bulunan alana ne kadar yakın olduklarını işaret ediyor. Emine hanım topraktan yayılan dumandan çok rahatsız olduğunu ve çamaşırlarının koktuğunu, pencereleri bile açamadıklarını anlatıyor.(Fotoğraf: Hicran Akaalp)
Gaziemir ilçesi-Aktepe mahallesinde nükleer atık arazisinde bulunan Anafartalar ilkokulu ve Mustafa Kemalpaşa ortaokulu radyasyonlu alanın yakınında bulunuyor.(Fotoğraf: Hicran Akaalp)
Emrez Mahallesinde çocuklar sokakta oynuyor.(Fotoğraf: Hicran Akaalp)
Mimarlar Odası İzmir Şubesi önünde “Gaziemir'den Nükleer Atıkların Temizlenmesi İçin Nöbetteyiz” eylemi yapılıyor. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, EGEÇEP, İZÇEP ve Gaziemir Çevre Platformu’yla birlikte planlanan Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası etkinlikleri kapsamında Adalet Nöbetinin 38. Gününde tema nükleer enerjiydi. (Fotoğraf: Hicran Akaalp)
İzmir Gaziemir Aktepe mahallesinde bulunan eski kurşun fabrikası alanında her yağmur sonrasında atıkların gömüldüğü toprak yanıyor.
Çevre uzmanı Prof. Dr. Enver Yaser Küçükgil, yağmurlu havalarda sahadan buhar çıktığına işaret ederek, “Türkiye'de hiçbir sanayi kolunda kullanılmayan, yasaklı Europium 151, 152, 153 izotopları suyla temas edince gazlaşır. O buharın anlamı budur” diye açıklamaktadır.
(https://www.yesilodak.com/yillardir-temizlenmeyen-100-bin-ton-nukleer-atik-zehir-saciyor)(Fotoğraf: Mefaret Yüce)
İzmir Gaziemir Aktepe mahallesi eski kurşun fabrikasının alanına hava almak için çıkan mahallelinin kullandığı battaniyeler tel örgülerin dibinde duruyor.(Fotoğraf: Hicran Akaalp)
Başlangıçtan itibaren gelişen süreçleri ayrıntılı izlemek için aşağıdaki adreslerden başlayarak daha geniş bir tarama yapılabilir:
-
(https://www.yeniasir.com.tr/gundem/2015/04/28/izmirin-cernobili-davasinda-beraat-istemi).
-
(https://www.barobirlik.org.tr/Haberler/izmirgaziemir-de-yasanan-nukleer-atik-skandalina-dair-anayasa-mahkemesi-karari-rusya-ya-nukleer-sa-81156)