İçeriğe geç →

Kurbağa Sesleri, Abdulla Sert

Hacıalanı yaylasının kuzeyindeki dağlardan gelen sularla beslenen Elvanlı Deresi eylül ayında kuruyor.

 

Kurbağa Sesleri, Abdullah Sert

 

İlemin, Erdemlinin doğusundan başlayıp Batı Toroslara kadar devam eden yayla yolları üzerinde küçük bir köy. Burada yılda iki kez endüstriyel domates üretimi yapılırdı. Bu yıl hissedilir derecede artan kuraklık nedeniyle domates hasadı bire düştü.

Eskiden ormanlık olan ancak son yıllarda hükümet kararları ile 2B statüsünde makilik alan olarak ilan edilen bu araziler belli bir rayiç bedel ile civar köylülere satılıyor. Bu arazilerdeki kayaların bir kısmı özel delici ve öğütücü aparatları olan iş makinaları ile kırılıp öğütülüyor ve toprak haline getiriliyor, kırılmayan diğer kayalar taraça duvarlarını örmek için kullanılıyor. Topografyaya uygun eğimli, taraçalı veya düz ekim alanları haline getirilen bu tarlalarda domates ekimi yapılıyor

Fidan ekimi sırasında bol miktarda yerel ağızla “sadır” denilen organik hayvan gübresi kullanıyor. Dikilen domates tohumları hibrit yani sadece bir kez ürün veriyor, köylünün gelecek yıl yeniden tohum satın alması gerekiyor.

“Fidelerin hızla büyümesi sırasında, bölgede yerleşik zararlı böcek ve parazitlere karşı belli aralıklarla koruma amaçlı ilaçlama yapılıyor ve bol miktarda zehirli zirai ilaçlar kullanılıyor.İlaçlama günlerinde çevrede zehir kokusu hissediliyor. Son zamanlarda bölgede gözlemlenen kuş ve arı popülasyonlarındaki azalmanın da bu ilaçlama ile doğrudan bağlantılı olduğu görülüyor, Eskiden yakınlardaki sulama kanal ve havuzlarından duymaya alıştığımız kurbağa seslerini de susuzluk ve sulara karışan tarım zehirleri yüzünden neredeyse duymaz olduk.”

Hacıalanı yaylasında sulama göletinin eteklerindeki kiraz bahçeleri kuraklık nedeniyle erkenden sonbahar renklerine bürünüyor.

Elvanlı Deresinden pompalarla çekilen sularla doldurulan havuzlarda Eylül ayında su neredeyse hiç kalmıyor.

Hacıalanı Barajının su emiş şaftı kuraklık nedeniyle açığa çıkmış.

Köylüler ve yaylacılar içme sularını, Hacıalanı Yaylası yolu üzerindeki Deli Ali çeşmesinden dolduruyorlar.

2B arazilerinde çamlar ve çalılıklar yok ediliyor, kaya zeminler kırılıyor, büyük kayalarla tarla sınırları düzenleniyor geri kalan kayalar, toprak haline gelinceye kadar öğütülüyor.

İlemin köyünün bir kilometre güneyinde yer alan 2B arazilerinde yeni domates ekim alanları açma işleri, gelen kuraklık tehlikesine rağmen devam ediyor.

Köyün etrafında mevcut çalılık ve makilik alanlar iş makineleri ile domates ekim alanlarına çevrilip köylüye kiralanıyor ya da alan sahiplerinin tarafından gelecek yıla domates ekimine hazır hale getiriliyor.

Haziran aylında ekilmiş domates fidanları aynı ay içinde çapalanıyor ve ayrık otları ayıklanıyor.

30-40 cm. boyuna ulaşan domates fideleri birbirine bağlanarak çatılan kargılara iplerle bağlanarak sırık haline getiriliyorlar.

Domates bahçelerinde kullanılacak doğal gübreler kurutulmak için naklediliyor. Tarla ve bahçelerde yaş gübre kullanmak toprağa ve ürüne zarar veriyor.

Ekim Aralık ayları arasında domatesler hasata hazır hale geliyor. Tüccarların istediği kalite ve büyüklükteki domatesler toplandıktan sonra sulama kesiliyor. Toplanmayan ıskarta domatesler dallarında kurumaya bırakılıyor, Kuruyan domatesler ve dalları daha sonra, tarla sürüldüğünde toprağa karışıyor

Hasat zamanı hasat yapacak köylülere dağıtılacak boş plastik kasalar nakliye alanında bekliyor.

Kantarla tartılan domates kasaları nakliye için kamyona yükleniyor.

Domateslere yakın narenciye ağaçları da düzenli ilaçlanıyor.

Tarımda kullanılan kimyasal zehirler toprağa olduğu kadar çevrede yaşayan canlılara da zarar veriyor.

Yağışlı geçen ayların ardından Tömük Çayı yeniden akmaya başlıyor.

Kısa süreliğine de olsa yağışların getirdiği sular göleti doldurunca kurbağa sesleri yeniden duyulmaya başlıyor.