Kompost gübreyle zenginleştirilmiş toprakta öğrenciler tarafından yapılan ilk uygulamanın ardından bitkiler filizleniyor. Kompost sadece küresel iklim değişikliği ile mücadele konusunda yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda çöp alanlarındaki sızıntıyı engeller, atık deposu olarak kullanılan arazileri küçültür.
Topraktan aldığını toprağa ver, Aygün Doğan, Fulya Doğan
Toprak, yeryüzündeki tüm canlılar için su ve hava gibi vazgeçilmez bir yaşam kaynağıdır. Her santimetresinin oluşması yüzlerce yıl alan toprak, çok kısa sürede özelliklerini kaybedebilmekte ve yok olabilmektedir.
Dünyada yaklaşık 27 milyon kilometrekare ekilebilir arazi bulunmaktadır. Günümüzde etkileri giderek daha şiddetli bir şekilde hissedilen iklim değişikliği, çölleşme, arazi tahribatı ve bunlara bağlı ekosistem yıkımı, sosyal ve ekonomik sorunlar doğurmakta, tarım üzerinde giderek artan bir baskı oluşturmaktadır. Artan tarım girdi maliyetleri, endüstriyel tarımın toprak verimine olumsuz etkileri, çiftçilerin üretimden vazgeçmesine neden olmakta, kentlere göçle birlikte ekilmeyen arazilerin çoğalmasına yol açmaktadır.
Türkiye’deki toprak kayıplarının nedenleri arasında yanlış arazi kullanımı ve hatalı tarım teknikleri olduğu uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Toprağın vahşi sulama nedeniyle tuzluluğunun artması, asitleşme, pestisit kullanımı, erozyon, kirlilik, betonlaşma ve organik madde kayıpları toprağın verimliliğini azaltmaktadır.
Neticede, toprak ve su rejimleri değişime uğramakta, ekolojik denge geri dönüşsüz biçimde hasar görmektedir.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (BM-FAO) tahminlere göre, 2005 yılında Dünyada 2.756 milyon hektar olan ekilebilir tarım arazisinin 2035 yılında göreceli olarak azalması, 2050 yılında ise 2.503 milyon hektara düşmesi öngörülmektedir. Bununla birlikte günümüzde toprak tahribatı, küresel toprakların yüzde 40’ından fazlası için ciddi bir tehdit oluşturmakta, iklim değişikliği bu oranı daha da arttırmaktadır.
***
“Kompost işlemi”, yaprak, ot, saman ve besin atıkları gibi organik maddelerin doğal yolla dönüştürülerek değerli bir tarımsal gübre üretme sürecine verilen addır. Kompost yöntemi sadece gübre elde etmek için değil aynı zamanda ısınma, elektrik ve yakıt gibi enerji kaynağı üretmek için de kullanılabilir.
Biyo-atıkların toplanması ve geri dönüşümü için gerekli düzenlemeleri içeren ‘Kompost Tebliği (2015 - 29286) yayımlamıştır. Bu yasal düzenlemeye göre belediyeler katı atıkların toplanması, nakliyesi, ayrıştırılması, geri dönüşümü, bertarafı ve depolanması ile ilgili bütün hizmetleri sağlamakla ya da başka kuruluşları bu hizmetleri sağlamak için görevlendirmekle yükümlüdür.
Bu hikayede, topraktan aldığını toprağa kompost yolu ile vermek üzere işleyen bir döngüden söz edilmektedir. Bu döngü, başlangıç aşamasından itibaren ele alınmakta ve geleceğimiz olan çocukların ortaklaşa emekleriyle gerçekleştirilen bir pilot uygulamayı da içermektedir.
Toprakta yetişen her şeyin ziyan edilmeden tekrar toprağa kazandırılması bu uygulamanın ve bu hikayenin ana fikridir
YARARLANILAN KAYNAKLAR:
-
KÜRESEL TOPRAK PAYDAŞLIĞI ve TÜRKİYE TOPRAK BİLGİ SİSTEMİ – Ocak 2019-Tarım Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü-Food And Agriculture Organization of The United Nations
-
euronews.green 03.01.2024